Cum sa eficientizati bugetul familiei
Publicat : 16 October 2017

Definitia bugetului este extrem de simpla si inseamna planificarea veniturilor si cheltuielilor pe o anumita perioada de timp. Economistii iti vor atrage atentia cu fermitate, in orice situatie, ca lipsa unui buget inseamna sa iti iei gandul de la orice afacere. Aceasta ar fi teoria valabila pentru orice companie si poate parea ca nu are nicio legatura cu viata de familie, cu modul in care ne organizam gospodaria sau ne administram activitatile casnice zilnice.

In realitate, conceptul de buget face partea din viata noastra permanent avand in vedere ca practic intr-o proportie covarsitoare toata lumea functioneaza cu ajutorul banilor, iar actiunile noastre se bazeaza pe ce avem sau primim si ce putem consuma.

Poate ca pana acum nu v-ati pus problema nevoii de a gestiona cu prea multa atentie fondurile pe care le aveti la dispozitie. Dar, mai ales daca aveti planuri de renovare, de vacanta sau de perfectionare profesionala, intentionati sa faceti o achizie pe care o doriti foarte mult sau pur si simplu nu reusiti sa faceti fata cheltuielilor lunare, este momentul sa analizati notiunea de buget si sa invatati sa jonglati cu termenii “venituri” si “cheltuieli”.

Altfel spus, este mai mult decat necesar sa cunoasteti resursele pe care le veti consuma si, estimativ, veniturile pe care le veti inregistra.

Cand vine vorba de familie, mai ales daca exista si copii, exista tendinta de a reactiona cu "nu pot planifica" sau "nu ii pot refuza copilului ce isi doreste" sau "cand ai un copil, apar cheltuieli neprevazute". In linii mari, este adevarat, dar in final trebuie sa tineti cont de faptul ca oricare ar fi nevoia familiei, resursele sunt limitate si daca cheltuielile sunt neprevazute, nu acelasi lucru se poate spune si despre venituri. Aparitia unui castig neasteptat este o chestiune care tine de providenta, de un joc de noroc care inseamna si risc, si pierdere, sau o mostenire neasteptata. Dar nu ne putem baza pe aceste tipuri de venituri.

In aceste conditii cel mai simplu si eficient lucru pe care il aveti de facut este sa luati un caiet, sau pur si simplu o foaie de hartie si sa va notati pe o coloana veniturile lunare sau perioadice ale familiei, cele de care sunteti siguri, iar pe cealalta coloana, cheltuielile obisnuite.

Veniturile de regula sunt compuse din salarii, indemnizatii, burse, chirii (atunci cand ai un apartament pe care il inchiriezi), dobanzi, iar la categoria cheltuielilor includeti in primul rand facturile de utilitati, rate, taxe scolare, servicii medicale si medicamente, produse obligatorii de ingrijire si mancare.
Daca veniturile lunare sunt mai mari decat cheltuielile, puteti vorbi despre un excedent, ceea ce este de dorit pentru toata lumea si va permite sa luati in calcul posibilitatea de a face cheltuieli suplimentare pentru produse si servicii pe care vi le doriti foarte mult, puteti lua in calcul sa faceti economii sau chiar sa faceti noi investitii.
Daca insa, veniturile sunt mai mici decat cheltuielile, inseamna ca va confruntati cu un deficit, situatie nefavorabila pe care este indicat sa o remediati. Pentru a echilibra bugetul exista doua solutii, una de a eficientiza cheltuielile si de a administra cu strictete toate achizitiile, iar atunci cand nu este posibil sau deficitul este generat de cheltuieli neprevazute, trebuie gasite surse de finantare, caz in care puteti face un imprumut rapid nebancar pe termen scurt.
Mobilo Credit este solutia la indemana pentru a face rost de bani urgent, pe termen scurt. Daca vreti sa nu pierdeti vremea cu cererea de creditare, de la Mobilo Credit puteti lua un credit rapid cu buletinul. Prin aplicatia mobila pentru smartphone, primiti cu pana la 100 de lei mai mult decat atunci cand solicitati banii online. Pentru a primi un credit rapid online de la Mobilo, folositi simulatorul de credit de pe prima pagina a site-ului nostru. Se poate solicita un imprumut direct pe site sau prin aplicatia mobila pentru smartphone. Dupa aprobarea creditului, primiti banii in cel mai scurt timp posibil.Adauga comentariu