Pregatiri pentru sezonul rece
Publicat : 25 September 2017

Pe vremuri circula o vorba din batrani care spunea ca “omul gospodar isi face vara sanie si iarna car”. Poate ca lumea a evoluat foarte mult, mai ales in ultimii ani si, cel putin din punct de vedere tehnologic, elemente de baza care definesc intelesul acestui proverb nu mai sunt la moda, dar un lucru este sigur: chiar daca deocamdata soarele pare prietenos, filele din calendar nu se lasa pacalite si ne anunta ca in scurt timp, frigul, ploile, zapada, isi vor intra in drepturi.

Asadar, indiferent daca locuiti intr-o casa sau la bloc, este momentul sa faceti o scurta inspectie a locuintei si sa vedeti daca atat in interior, cat si in exterior, este totul in regula. Iar daca sunt necesare reparatii, renovari sau orice alte imbunatatiri, este momentul sa va organizati cat mai repede si eficient astfel incat sa terminati toate lucrarile cat  mai repede.

Poate ca nu este o misiune prea usoara, cand abia s-a terminat vacanta, copiii au inceput scoala, iar bugetul familiei pare devalizat de o mare furtuna.

Dar luati in calcul ca puteti obtine bani urgent, cu ajutorul unui credit rapid. Un imprumut rapid nebancar de la Mobilo reprezinta cea mai simpla solutie atunci cand ai nevoie urgent de un credit care sa iti fie acordat rapid, cu minimul de documente.

Primesti decizia de creditare si banii mult mai repede decat de la alte institutii financiare, atunci cand aplici pentru un imprumut rapid nebancar de la Mobilo, iar daca daca ai un cont bancar, nu e nevoie sa te deplasezi pentru a primi banii. Stii exact cat platesti: ai doar dobanda, fara comisioane ascunse

Odata intrati in posesia banilor, este bine sa treceti la actiune ca sa nu va ia vremea rea pe nepregatite.

Daca aveti anumite retusuri de facut, daca trebuie sa reparati acoperisul sau vreun geam spart ori trebuie facute reglaje la termopane, acum este momentul. Pentru cazul in care locuiti la casa, luati in calcul aplicarea unor parazapezi, ca solutie in protejarea spatiului din jurul casei. In functie de sistemele de fixare, acestea pot fi atasate pe tabla, tigla de metal sau tigla de argila si pot fi achizitioante in culori similare celorlalte echipamente ale casei. Nu uitati sa verificati si starea burlanelor, a jgheaburilor sau a fatadei. Trebuie verificate apoi usile si ferestrele, izolate daca sunt vechi sau reglate. De asemenea, exista situatii cand draperiile pot fi o formula mult mai eleganta de a bloca patrunderea curentilor de aer prin ferestre foarte mari.

Un element esential este sistemul de incalzire. Daca locuiti la bloc, verificati instalatiile, tevile si caloriferele pentru a va asigura ca vor furniza caldura, dar si ca este exclusa orice defectiune care va poate afecta casa. De asemenea, daca stiti ca in anii anteriori, ati avut probleme si nu ati fost multumiti de cantitatea de agent termic de care ati beneficiat, va puteti instala suplimentar un echipament pentru incalzire sau prepararea apei calde.

Avantajul este ca nu depindeti de nimeni si sunteti securizati in cazul unei avarii. Echipamente suplimentare de incalzire sau chiar generatoare de curent electric pot fi utile si atunci cand stati intr-o casa si teoretic sunteti independenti de sisteme centralizate de energie. Aceste echipamente suplimentare pot fi eficiente in cazul unei defectiuni produse tocmai din cauza unor fenomene meteorologice periculoase.

Trebuie verificate asadar centrala, caloriferele, sau sobele, acolo unde este cazul cosurile, aerotermele, caloriferele electrice si orice alta sursa de caldura, inclusiv aragazul care poate pe timp de vara nu a fost folosit ori aparatele de aer conditionat. Daca sistemul de incalzire se bazeaza pe lemne, este momentul sa va faceti aprovizionarea cu o cantitatea indestulatoare de combustibil.

Aveti mare grija inclusiv la instalatiile de alimentare cu apa deoarece, daca nu sunt foarte bine izolate, pe timp de iarna pot ingheta sau se sparg, provocand inundatii.

Nu in ultimul rand, daca aveti garaj sau spatii de depozitare, si acestea trebuie verificate si pregatite pentru iarna, trebuie asigurat un acces facil, cat si incalzirea eficienta, si pot fi folosite ca adapost eventual pentru animalele casei, care se strecoara adesea in astfel de locuri pentru a se proteja de frig. Evident nu uitati de ritualurile de toamna pentru protejarea florilor. Si ele trebuie aparate de frig si ajutate sa treaca cu bine prin anotimpul rece, astfel ca trebuie sa le asigurati spatiu si eventual chiar trebuie invelite cu folii speciale.

Puneti oricum la indemnana toate echipamentele necesare pentru o eventuala reparatie, verificati starea lopetilor, a aparatelor de lipit si a lanternelor.ComentariiAdauga comentariu