Cardul de credit vs. cardul de debit - diferente, avantaje, beneficii

Cardul de debit si cel de credit sunt doua dintre cele mai des utilizate instrumente financiare. Din acest motiv, prezentam in continuare toate aspectele care diferentiaza cele doua tipuri de carduri, dar si care sunt avantajele lor, astfel incat sa le putem utiliza corect si fara probleme. 

 

 

  • Care este diferenta dintre cardul de credit si cardul de debit
  • Avantajele cardurilor de debit
  • Avantajele cardurilor de credit

 

Care este diferenta dintre cardul de credit si cardul de debit

 

Pentru a putea prezenta diferentele dintre un card de debit si unul de credit, este important sa stim ce reprezinta fiecare tip de card in parte si ce rol are. Cardul de debit este un instrument de plata, atasat unui cont curent, prin intermediul caruia poti face tranzactii in limita banilor proprii, disponibili in contul respectiv. De regula, acest card poate fi privit si drept un mijloc de incasare a veniturilor lunare, deoarece acesta devine util atunci cand fie esti student, elev si primesti o bursa, fie esti angajat sau dispui de un anumit tip de pensie.

 

Alimentarea cardului se face fie de catre angajator (dupa ce ai achitat toate darile catre stat), de catre institutii de stat sau private (cum este in cazul burselor, al anumitor pensii, al imprumuturilor), fie de catre tine, atunci cand dispui de anumite sume cash. Daca doresti sa alimentezi propriul card, pasii sunt destul de simpli si presupun sa mergi la sucursala bancii de care apartii si sa virezi banii in cont, prin intermediul unui ATM sau al unei casierii, folosind IBAN-ul contului tau sau datele de contact. Cu alte cuvinte, pe cardul de debit tii banii proprii, cum ar fi salariul. 

 

Pe cardul de credit, insa, ai acces la o linie de credit pusa la dispozitie de catre o banca. Acest card este si el un instrument de plata, prin care poti face tranzactii cu ajutorul banilor imprumutati. Sumele imprumutate pot varia in functie de veniturile si obligatiile tale de plata sau de tipul de credit cerut si vor trebui returnate in termenul specificat in contract. 

 

Asadar, diferenta principala dintre cele doua tipuri de carduri este ca pe cardul de credit vei putea face tranzactii nu doar din banii proprii, ci si accesand linia de credit atasata. Atunci cand utilizezi un card de credit, suma cheltuita nu este luata din contul tau bancar, ci este platita de catre emitentul cardului. De asemenea, alimentarea cardurilor este diferita. Alimentarea cardurilor de debit cu anumite sume de bani este oricand posibila, la orice agente sau sucursala; in schimb, alimentarea cardului de credit este realizata doar de banca sau compania care iti ofera imprumutul. In plus, costurile pot fi diferite in functie de tipul de card. La cardul de debit, costurile variaza in functie de institutia emitenta si putem vorbi despre taxa de administrare, taxa de emitere card, comision de retragere numerar, comision pentru alimentare cont, taxa pentru interogare sold, taxa pentru schimbarea sau resetarea PIN-ului. In cazul cardului de credit, de regula, pot exista comisioane anuale de administrare si rata dobanzii (atunci cand nu utilizezi perioada de gratie). 

 

Avantajele cardurilor de debit

 

 

Nenumarate tranzactii se fac acum cu cardul de debit si asta datorita avantajelor sale. In primul rand, cardul de debit ofera siguranta in ceea ce priveste tranzactiile efectuate. Atunci cand faci o plata, banii ajung la beneficiar usor si rapid si poti monitoriza orice tranzactie efectuata. Spre deosebire de banii cash, cei de pe cardul de debit sunt in siguranta, nu risti sa ii pierzi pe toti deodata, asa cum s-ar putea intampla in cazul in care ti-ai pierde portofelul, de exemplu. De regula, soldul cardului de debit, dar si tranzactiile efectuate pot fi monitorizate cu ajutorul telefonului mobil, prin aplicatii speciale. Astfel, este mult mai simplu sa tii o evidenta a bugetului tau, iar banii vor fi gestionati mult mai usor. In plus, pe cardul de debit poti lua imprumuturi foarte avantajoase. 

 

👉 Afla care este suma maxima pe care o poti obtine printr-un credit doar cu buletinul

 

Prin intermediul Mobilo Credit, poti obtine mai multe tipuri de credite. Poti alege viramentul bancar si, daca ai cont la una din bancile partenere Mobilo Credit, banii pot ajunge la tine INSTANT de la aprobare: 

 

  • Credit Urgent
  • Credit cu Buletinul
  • Credit pana la Salariu
  • Credit pe Termen Scurt
  • Credit Fara Acte
  • Credit IFN
  • Imprumut pe mobil

 

Primul imprumut poate ajunge la suma maxima de 2000 lei, urmand ca la al doilea imprumut, valoarea minima sa fie de 300 de lei, iar cea maxima de 4000 de lei. Perioada maxima pentru care poti contracta un imprumut Mobilo Credit este de 6 luni.

 

👉 Afla AICI mai multe detalii despre creditul pana la salariu de la Mobilo Credit

 

Avantajele cardurilor de credit

 

 

Cardul de credit poate fi un instrument avantajos, atunci cand stii cum sa-l folosesti in favoarea ta. In primul rand, tranzactiile realizate printr-un card sunt extrem de sigure. Prin intermediul lui, poti face atat plati online, cat si offline, direct in magazin. Ai acces rapid la un credit preaprobat pe card si iti ofera o plasa de siguranta, in cazul unor cheltuieli neprevazute. De asemenea, limita de creditare de pe cardurile de credit este un alt avantaj care iti permite sa iti gestionezi imprumutul intr-un mod echilibrat, astfel incat sa nu acumulezi datorii mari. Cardul poate fi folosit inclusiv pentru calatorii sau excursii, dar si pentru mici investitii pe termen scurt.

 

👉 Citeste si Topul celor mai bune idei de afaceri

 

Cardurile de credit pot oferi extra beneficii, sub forma de cashback (puncte sau bani in cont) sau sub forma ratelor fara dobanda ori reduceri la anumiti comercianti. Pentru a te bucura de aceste avantaje, indicat este sa ceri toate informatiile necesare atunci cand vrei sa iti faci un card de credit. Afla care sunt valorile limitei de credit, perioada de gratie (cate zile ai la dispozitie sa returnezi banii cheltuiti), rata dobanzii, dar si detalii despre toate taxele necesare pentru utilizarea cardului in Romania si in strainatate (in cazul in care ele exista). In felul acesta, vei fi informat si vei sti ca poti utiliza cardul de credit fara nicio problema. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți

Cauți ceva anume?