Veniturile tale trebuie sa fie mai mari decat cheltuielile
Foarte multi dintre noi incalcam frecvent aceasta regula simpla si de cele mai multe ori ajungem sa apelam la imprumuturi sau la credite pentru a ne acoperi cheltuielile. Pe termen scurt, poate parea o strategie buna, insa pe termen lung nu vom face decat sa ne dezechilibram si mai mult bugetul.
Gandeste-te in primul rand la tine
Am putea crede ca este de ajuns ca veniturile sa egaleze cheltuielile pentru ca bugetul sa fie echilibrat. Acest lucru este valabil doar in cazul in care tot ceea ce ne dorim este sa ne descurcam de la o luna la alta. Pe termen lung insa, e recomandabil sa inveti sa economisesti. In termeni simpli, asta inseamna ca in fiecare luna trebuie sa pui cativa lei in pusculita si sa nu te atingi de ei. De pilda, daca in fiecare zi pui de-o parte 5 lei, dupa 12 luni vei avea aproximativ 1800 de lei economisiti. Poate parea o suma mica, insa in realitate te poate ajuta sa investesti intr-un hobby care se poate transforma foarte usor intr-o mica afacere (bijuterii hand-made, gradinarie, crosetat, etc).
Tine scocoteala cheltuielilor intr-un excel
Poti sa faci singur un fisier in care sa treci toate cheltuielile zilnice sau poti descarca de aici unul gata facut. Vei putea vedea foarte usor unde se duc cele mai mari sume si de unde mai poti taia in asa fel incat sa mai ramai cu ceva bani in buzunar pana la urmatorul salariu.
Imparte cheltuielile pe categorii si stabileste prioritati
Bugetul tau lunar trebuie sa fie impartit astfel:
Venituri lunare
Include aici toate sursele tale de venit. Nu uita sa treci - pe langa salariul net - bonurile de masa, bonusurile, primele si orice alta suma pe care o castigi lunar.
Cheltuieli obligatorii
Aici ar trebui sa incluzi utilitatile (lumina, gaz, telefon, internet etc), chiria si/sau intretinerea, rate la credite, impozite, orice alte plati pe care este obligatoriu sa le faci in fiecare luna. De asemenea, tot aici intra si cosul zilnic sau saptamanal (mancare, obiecte de uz personal obligatorii, produse de curatenie, etc) si cheltuielile cu transportul. In prima luna probabil nu vei sti suma exacta, insa, daca iti monitorizezi toate cheltuielile zilnice, la finalul a 30 de zile vei avea o imagine clara a sumelor minime absolut necesare pentru achizionarea acestor lucruri.
Alte cheltuieli
Aici intra orice cheltuiala care nu este absolut necesara, iar lucrurile incep sa devina interesante. Cafeaua de la automat, covrigii de dimineata, o iesire in oras cu prietenii, un obiect cumparat fara sa ai neaparat nevoie de el in acel moment, daca vei aduna toate aceste sume vei descoperi ca s-ar putea sa reprezinte destul de mult din veniturile tale. La o analiza detaliata, vei afla ca o parte din banii cheltuiti pe “alte lucruri” puteau sa iti ramana foarte bine in buzunar. De cele mai multe ori, cand luam salariul, poate fi tentant sa dam o tura prin magazine, insa, inainte de a o face, trebuie sa ne intrebam: “Este absolut obligatoriu? Am neaparat nevoie de ceva in afara de produsele obisnuite pe care le cumpar in fiecare luna?”. Daca raspunsul este “nu”, atunci poate ar fi mai bine sa renuntam la sesiunea de shopping si sa ne limitam cumparaturile la strictul necesar.
Economii
O data identificate veniturile si cheltuielile lunare, este timpul sa vedem daca bugetul nostru este echilibrat. Cele doua extreme pot fi deficit bugetar sau surplus bugetar. Daca, atunci cand aduni veniturile si scazi din ele cheltuielile, suma rezultata incepe cu minus, inseamna ca ai un deficit. Daca cifra este 0, atunci bugetul tau este echilibrat. Daca esti pe plus si nu ai cheltuit intr-o luna tot ceea ce ai castigat, atunci inseamna ca ai inceput sa economisesti si te afli pe drumul cel bun.
Descarca fisier calcul buget
Afla mai multe despre cum poti sa te imprumuti pe termen scurt in mod responsabil.
Aplica pentru un credit nebancar in 3 pasi.