Cele mai cautate cursuri de calificare in Romania

Cursurile de calificare sustin dezvoltarea unor competente profesionale si permit absolventilor sa practice o meserie imediat dupa finalizarea acestora. Pe langa teorie, cursantii urmeaza si o parte practica, ce le permite accesul imediat pe piata muncii.

Schimbarea domeniului de activitate sau dobandirea unor abilitati noi reprezinta un prilej bun de a urma un curs de calificare. Nivelul de studii solicitat pentru urmarea unui curs de calificare difera in functie de specificul acestuia. Daca pentru unele cursuri sunt necesare studii liceale si promovarea examenului de bacalaureat, altele pot fi urmate dupa absolvirea a opt sau zece clase. 

  • Cursuri calificare de viitor - de ce trebuie sa tii cont?
  • Tipuri de cursuri de formare profesionala
  • Cele mai cautate cursuri de calificare 2022
  • Cele mai bune cursuri de calificare - cum le alegi?

Cursuri calificare de viitor - de ce trebuie sa tii cont?

Indiferent de cursul de calificare ales, exista cateva aspecte general valabile de care trebuie sa tii cont, atunci cand decizi sa urmezi un program de formare profesionala.

In primul rand, furnizorul de formare profesionala trebuie sa fie o unitate acreditata, astfel incat diploma pe care o va elibera la finalul cursului sa fie recunoscuta la nivel national sau chiar international. Este esential sa te asiguri ca scoala de formare profesionala ofera cursuri acreditate, pentru a avea certitudinea recunoasterii acestora pe piata muncii.

Cursurile trebuie sa fie acreditate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. Indiferent de furnizorul de formare profesionala ales, verifica aceste informatii inca de la inscriere, pentru a te asigura de valabilitatea diplomei pe care o vei obtine.

Mai mult decat atat, pentru a-ti dezvolta abilitatile si pentru a invata lucruri cu adevarat utile, este important ca cei care sustin astfel de cursuri sa fie persoane specializate, cu experienta dovedita in domeniu. Prin urmare, un alt sfat util in alegerea unui curs de calificare este acela de a verifica experienta profesorului, pentru a te asigura ca cel de la care vei invata are lucruri importante de oferit.

Scolile cu traditie, care si-au format o reputatie solida, colaboreaza, in general, cu traineri experimentati. Desi pretul unui astfel de curs ar putea fi mai mare, poti trata aceasta alegere ca pe o investitie intr-o cariera de succes. Bazele invatarii unei meserii sunt extrem de importante, iar un profesor cu adevarat priceput este esential.

Nu in ultimul rand, atunci cand alegi un curs de calificare, este important sa tii cont de pasiunile tale. Va fi mult mai usor sa transformi o pasiune intr-o meserie pe care sa o practici cu placere de-a lungul timpului. Daca ai fost pasionat de masini, poti alege un curs de mecanic auto, spre exemplu, iar daca ai avut mereu o inclinatie spre domeniul infrumusetarii, un curs de frizer ar putea fi potrivit.

Tipuri de cursuri de formare profesionala

Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, cursurile de calificare sunt menite sa invete cursantul o meserie, ajutandu-l sa deprinda cunostintele si abilitatile necesare pentru practicarea acesteia.

Totusi, pe langa programele de calificare, scolile de formare profesionala ofera o serie de cursuri, precum programele de initiere, de perfectionare sau de specializare.

Cursurile de initiere se adreseaza persoanelor care nu detin niciun fel de cunostinte intr-un anumit domeniu, ajutandu-le sa dobandeasca anumite competente specifice unei calificari.

Totodata, cursurile de perfectionare sau specializare sunt destinate persoanelor care isi doresc completarea cunostintelor intr-un domeniu in care deja detin o calificare. Astfel de cursuri sunt extrem de utile pentru cei care isi doresc sa avanseze in cariera, dezvoltandu-si abilitati noi si investind in perfectionarea continua.

Cele mai cautate cursuri de calificare 2022

Mai jos, am alcatuit o lista cu idei de cursuri de calificare, potrivite atat pentru cei care doresc sa isi schimbe domeniul de activitate, cat si pentru cei fara experienta pe piata muncii. 

  • Curs de design interior

 

Cursul de design interior se afla printre preferintele persoanelor care aleg sa urmeze cursuri profesionale de calificare. Amenajarile interioare, cu reguli specifice referitoare la mobilare, teoria culorii sau iluminarea spatiului, sunt principalele subiecte abordate in cadrul unui astfel de curs.

Daca iti doresti sa urmezi un curs de design interior, tine cont de regulile pe care le-am descris mai sus, asigurandu-te ca acesta este acreditat si ca diploma obtinuta la final va fi recunoscuta la angajare. Mai mult decat atat, este important ca structura cursului sa implice nu doar parte de teorie, ci si parte de practica, in care sa inveti lucruri cat mai diverse despre amenajarile interioare.

  • Curs de bucatar

 

Cursul de bucatar este unul dintre cursurile des cautate, tocmai pentru ca piata muncii este destul de ofertanta in ceea ce priveste locurile de munca din domeniul Horeca. Daca iti place sa gatesti si esti pasionat de arta culinara, un curs de bucatar ar putea fi alegerea ideala.

Acesta iti ofera calificarea necesara pentru a activa in domeniu, astfel ca, dupa absolvirea cursului, te vei putea angaja in bucataria unui restaurant, a unui hotel, a unei pensiuni si asa mai departe. Mai mult, cu o diploma recunoscuta la nivel international, vei putea alege sa lucrezi atat in tara, cat si in strainatate.

  • Curs de frizer

 

Domeniul infrumusetarii ofera angajatilor o perspectiva de viitor. Atat barbatii, cat si femeile vor apela intotdeauna la servicii de ingrijire, precum tunsul si aranjarea parului. 

Un curs de frizerie cuprinde aspecte referitoare la tehnicile de tuns si aranjat, in concordanta cu aspectul si cerintele fiecarui client. Practica si exercitiul constant sunt cheia reusitei, de aceea, atunci cand alegi sa urmezi un curs de frizer, este important sa te asiguri ca orele de practica sunt respectate, iar trainerul are o experienta solida in domeniu.

  • Curs de manichiurista

 

Dupa cum afirmam mai sus, domeniul infrumusetarii poate genera numeroase locuri de munca. O manichiurista, spre exemplu, poate sa profeseze atat in mediul urban, cat si in mediul rural, iar daca aceasta va lucra cu produse de calitate si clientele vor fi multumite, veniturile sale pot fi generoase.

Cursul de manichiurista presupune o parte teoretica, dar si o parte practica, in care cursantul are posibilitatea sa exerseze si sa invete principalele tehnici de lucru. Diploma obtinuta este acreditata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si te poate ajuta nu doar sa te angajezi, ci si sa-ti deschizi propriul salon.

Desi investitia va fi mai mare la inceput, ideea de a lucra pe cont propriu poate fi benefica. Daca iti doresti sa deschizi un salon de infrumusetare si nu dispui de suficienti bani, poti solicita un credit rapid cu buletinul, avand posibilitatea de a primi pana la 9000 de lei. Banii pot fi solicitati online, prin aplicatie mobila, si aprobati in maximum 10 minute.

  • Curs de makeup artist

 

Meseria de makeup artist poate reprezenta o sursa considerabila de venit, in special in perioadele incarcate cu evenimente. Daca ai o afinitate pentru frumos si iti doresti sa aduci lumina pe fetele oamenilor, un curs de makeup artist ar putea fi potrivit.

Precum in cazul celorlalte cursuri din domeniul infrumusetarii, exercitiul este extrem de important. Cursantul trebuie sa invete principalele tehnici de machiaj exersand constant, sub supravegherea trainerului cu experienta.

Aceste cursuri se adreseaza celor care intentioneaza sa invete o meserie. Pentru dezvoltarea unor abilitati suplimentare, poti lua in considerare cursurile de specializare sau perfectionare. Daca esti multumit de domeniul in care activezi, insa iti doresti sa avansezi in cariera, poti cauta programe care sa vina in completarea calificarii tale. 

In completarea cursului de manichiurista, poti urma un program de stilist-protezist unghii, in cadrul caruia sa inveti detalii si tehnici suplimentare in domeniu. Daca activezi in domeniul comunicarii, poti urma un curs de PR, un curs de social media sau de Google Ads. De asemenea, daca iti doresti ca in viitor sa ocupi o functie de conducere, un curs de manager ar putea fi extrem de folositor. 

Exemplele in acest sens pot continua, insa important de mentionat este faptul ca investitia in propria persoana si in educatie va fi, mai devreme sau mai tarziu, recompensata. In cazul in care iti doresti sa urmezi un curs de calificare sau un curs de specializare si cheltuielile pe care acesta le implica sunt mai mari decat ti-ai putea permite, o idee simpla ar fi sa aplici pentru un credit urgent, care sa te ajute sa achiti cursul, rambursand treptat suma de bani.

 

Cele mai bune cursuri de calificare - cum le alegi?

Lista de mai sus a prezentat doar cateva dintre cursurile existente pe piata, la momentul actual. Multi dintre cei care decid sa urmeze un curs de calificare tin cont de oportunitatile existente pe piata, in ceea ce priveste locurile de munca. Totusi, pe langa acest aspect, important si justificat, de altfel, exista si alte criterii in functie de care poti decide care este cursul potrivit pentru tine.

Pe de o parte, este esential sa analizezi obiceiurile care iti aduc bucurie si lucrurile pe care le faci cu placere. Din pasiunile tale s-ar putea naste o profesie pe care sa o practici in viitor, iar acest lucru este extrem de important, atunci cand vine vorba despre un loc de munca.

Daca iti place sa amenajezi locuri si te pricepi sa organizezi lucrurile in asa fel incat sa transformi spatiul intr-unul optim si estetic, atunci un curs de design interior ar fi ideal. Daca ai fost pasionat de masini si nu eziti sa repari un lucru, atunci cand se strica, poti sa iei in considerare urmarea unui curs de mecanic auto. Daca esti pasionata de tratamente faciale si corporale sau proceduri de intretinere, meseria de cosmeticiana ti s-ar putea potrivi, astfel ca poti urma un curs de calificare in acest domeniu.

Atunci cand te afli in fata unei decizii referitoare la o viitoare meserie, este indicat sa analizezi lucrurile pe care le-ai face cu placere si sa construiesti din pasiunile si priceperile tale atuuri care iti pot furniza un loc de munca.

Pe de alta parte, este extrem de important sa tii cont de furnizorul de formare profesionala pe care il alegi. Indiferent de cursul selectat, trebuie sa te asiguri ca acesta iti va oferi o educatie solida, aliniata la valorile pietei. Verifica seriozitatea furnizorului si cere parerea fostilor absolventi, daca acest lucru este posibil. 

 

Asigura-te ca scoala ofera cursuri acreditate si ca diploma ta va fi autorizata de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. De asemenea, informeaza-te despre persoana care va ocupa rolul de trainer, pentru a fi sigur ca aceasta are o experienta dovedita.

Numeroasele oferte de cursuri acreditate de pe piata au dus la programe diverse, cu preturi variate. Este important sa pui calitatea inaintea unui cost scazut, pentru a maximiza rezultatele finale, caci, in cele din urma, conteaza doar cunostintele acumulate.

In cazul in care o investitie intr-un curs de calificare pare a fi prea mare pentru bugetul tau, opteaza pentru un credit pe termen scurt, pe care sa-l folosesti pentru a achita cursul.

Desi alegerea cursului de calificare potrivit poate reprezenta o provocare, exista numeroase programe de formare profesionala, create pentru a servi diferitelor scopuri. Beneficiul major al acestora este componenta lor practica. Un cursant poate invata o meserie intr-un timp relativ scurt, avand, apoi, prilejul de a intra pe piata muncii. Cu toate ca veniturile pot fi mici la inceput, cursurile de calificare pot asigura o crestere rapida si castiguri mari, in special daca in planul de cariera sunt incluse si alte cursuri de perfectionare si specializare.

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți

Cauți ceva anume?